Pe măsură ce am început șă-mi cunosc nevoile, să le văd și să le simt, mi-a devenit tot mai vie asocierea lor cu copiii mici care nu se lasă până când nu li se acordă atenție.
Știi comportamentul acela al copiilor, în special al celor mici, când zicem că fac năzbâtii, se tăvălesc pe jos, plâng (aparent) “fără motiv” sau când zicem că “fac așa doar ca să îl bagi în seamă”?
De multe ori este neplăcut și iritant acest comportament, necesitând muuultă răbdare din partea părinților. Și chiar un dicționar pentru deslușit plânsul sau acțiunile de neînțeles ale celor mici.
Ei bine, așa văd și nevoile, valorile noastre interne, împlinirea cărora ne ghidează fiecare acțiune, fie că suntem conștienți de ele sau nu.
Că se arată în mod repetat, nu se lasă până când nu le vedem și nu le acordăm atenție.
Nevoile își fac simțită prezența prin intermediul emoțiilor care ne cuprind și senzațiilor corporale. Atunci când nevoile ne sunt nesatisfăcute, atât starea noastră emoțională cât și corpul ne arată acest lucru. Simțim tristețe, iritare, copleșeală, anxietate, frică…ne doare stomacul, se pune un nod în gât, ne ia moleșeala, dor umerii sau spatele sau ne încordăm în furie.
Acesta este modul corpului și inimii noastre să ne semnaleze că ceva important pentru noi, în acel moment, este neîmplinit și poate că nu a fost împlinit de multă vreme.