CE ÎNSEAMNĂ?

Comunicarea Nonviolentă (CNV) este un concept creat de Marshall Rosenberg, doctor în psihologie, de origine americană, în anii ’60.

Sinonimele denumirii sale pot fi Comunicare cu Empatie sau Comunicare din Inimă pentru că are la baza ideea că fiecare ființă, prin acțiunile pe care le întreprinde, încearcă să își îndeplineasca nevoi.

Acestea sunt universale, fiecare om le are.

Din împlinirea lor izvorăște vitalitatea noastră, energia cu care ne trăim viața, plenitudinea interioară, usurința de a face orice ne propunem.

Nevoile tuturor sunt in egală măsură importante, iar, prin acest mod de comunicare, ce poate deveni o filozofie de viață, căutăm strategii prin care acestea să poată fi împlinite.

Acest proces pornește de la stabilirea unei intentii a fiecăruia dintre noi, aceea de a ne conecta la ceea ce este viu in interiorul nostru – trăiri și nevoi, valorile noastre importante.

Înainte de a întreprinde acțiuni care să ducă la împlinirea nevoilor noastre, la corectarea comportamentelor, la luarea de decizii, este important să ne conectăm cu noi înșine și cu cealaltă persoană cu care interacționăm. Cu deschidere și curiozitate de a ne înțelege atât pe noi, cât și pe celălalt.

Comunicarea Nonviolentă aduce beneficii în îmbunătățirea relației cu noi înșine și cu cei dragi – partener, copii, familie extinsă, prin exprimare autentică, deschidere și grijă sinceră despre cum se simte celălalt.

PRINCIPIILE CNV

NEVOILE TUTUROR CONTEAZĂ

Toți oamenii împărtășesc același set de nevoi universale. Orice acțiune pe care un om o face are în spate intenția de a împlini o nevoie. Conștientizând nevoile, găsim mai multe posibilități de a le împlini.

icon03-free-img.png

SENTIMENTELE - UN INDICATOR AL NEVOILOR

Sentimentele sunt ca un mecanism de feedback interior ce ne arată dacă nevoile noastre sunt sau nu împlinite. Ce face celălalt nu este cauza felului în care ne simțim, ci este doar un stimul.

icon01-free-img.png

PRIN CONFLICT SPRE CONECTARE

Conflictele apar la nivel de strategii și nu la nivel de nevoi. Ajungând la nevoile fiecăruia, avem șanse să găsim soluții ce funcționează pentru ambele părți. Astfel, putem să vedem că împărtășim nevoi similare și ne putem conecta.

BENEFICIILE CNV

Cunoașterea de sine

Deschidere și empatie față de ceilalți

Relații conștiente și în acord cu valorile fiecăruia

Putere interioară și încredere în sine

Transformarea conflictelor interioare și exterioare

Alegeri conștiente

Cooperare și parteneriat

Mai multă vitalitate și abundență

Un instrument de parenting cu blândețe și fermitate

HAI SĂ VORBIM
Localizare
Fii conectat