După astfel de dimineți pline de recunoștință și apreciere pentru viață, zilele mi se așază altfel. Am mai mult spor și eficiență în proiectele mele, mă bucur să fac cu ai mei din familie activități. Se întâmpla să mai cad în butoiul cu melancolie…însă, pot ieși mai ușor și mai lin decât în trecut.
Acum nu mai locuiesc aproape de plajă. Nu am mai prins atât de multe răsărituri care să-mi stimuleze, din exterior, starea de recunoștință. Însă ea s-a sădit în mine, ca și experiență internă. Și îmi este ușor acum să mă reconectez la ea și să mă uit la viața mea prin lentila care-mi arată în prim plan ceea ce funcționează.
DOVEZI ȘTIINȚIFICE
Robert Emmons este profesor de psihologie la Universitatea din California, Davis, și a dedicat mare parte din activitatea sa studiului efectelor recunoștinței. Una dintre cercetările sale arată că, atunci când ne centrăm atenția pe ceea ce funcționează în viețile noastre, mici chestii – de exemplu, am găsit loc de parcare în centrul orașului sau mi-a oferit cineva locul la coadă, la supermarket – versus ceea ce nu funcționează, există beneficii pe mai multe planuri.
Fizic, participanții la studiu au constatat îmbunătățirea sistemului imunitar, scăderea tensiunii, îmbunătățirea calității somnului.
Psihologic, oamenii au experimentat mai multă bucurie, optimism, plăcere de a trăi, vitalitate.
Social, ei au observat că se simt mai puțin singuri și izolați, având mai multă compasiune și generozitate față de ceilalți.
De asemenea, emoția recunoștinței are darul de a aduce coerență între minte, inimă și corp, astfel încât întregul nostru sistem să acționeze în armonie. Corpul fizic, mintea și sufletul ne sunt aliniate și putem astfel acționa, într-un mod holistic, care ne servește cel mai bine, în fiecare moment.
În 1991, Dr. J. Andrew Armour de la Universitatea din Montreal, neurocardiolog și cercetător, a descoperit că inima are propriul său „mic creier” sau propriul său sistem nervos, compus din 40.000 de neuroni similari cu cei din creier. Astfel, inima și organele interne transmit mai multe mesaje creierului decât viceversa.
Aducând coerență între cele două organe, inimă și creier, practic putem gestiona anxietatea, stresul, durerea, provocările, tensiunile interne, echilibrându-ne organismul cât și energia și revenind la stare de liniște, pace interioară, mentalul și emoționalul.
HeartMath Institute, fondat în 1991, în SUA, lucrează cu ajutorul tehnologiei și a cercetătorilor din domeniu, pentru a aduce coerență în sistemele noastre mental, emoțional și fizic, prin alinierea acestora cu înțelepciunea naturală și intuitivă a inimii.
Am avut ocazia să testez un dispozitiv Inner Balance de la HeartMath și să experimentez intrarea și ieșirea din coerența internă. Cel mai ușor mi-a fost să îmi aliniez inima și creierul cu ajutorul practicii recunoștinței. Adică, închizând ochii, am putut să mă învălui cu un sentiment de recunoștință, conectându-mă cu acele aspecte sau persoane din viața mea pentru care am apreciere.