Multă vreme, vocea mea interioară mi-a strigat în capul meu, pe diverse tonalități „nu ești destul de bună! Trebuie să faci tot mai mult!”.
Aceasta a luat diverse forme ale gândurilor și judecăților de sine, prin care mă criticam mereu pentru că nu fac destul ca să fiu…perfectă.
Orice ar însemna acest lucru. Pentru că este atât de abstract, încât habar nu aveam unde doresc să ajung, perfecțiunea mea neavând o definiție clară pentru mine.
Cert este că eram atât de prinsă în tot felul de gânduri de tip trebuie (trebuie să fac sport ca să fiu mai slabă, trebuie să citesc mai mult ca să fiu mai cultă, trebuie să lucrez mai mult ca să am abilități mai bune, trebuie să fiu o mamă mai bună, trebuie să fiu o soție mai atentă și mai conectată cu soțul meu, trebuie să fiu o prietenă mai grijulie, trebuie să fiu o fiică mai înțelegătoare și mai apropiată de părinți, trebuie să știu răspunsul la orice întrebare etc.). Aceste gânduri m-au motivat multă vreme și m-au ajutat să evoluez. Însă, de la un punct încolo, au început să mă încurce, să mă revolt, inconștient, împotriva lor și să ajung să nu mai fac nimic din tot ceea ce trebuie. Și să rămân prinsă în acest carusel al gândurilor și judecăților de sine, în acest cerc vicios care se auto-alimenta (trebuie să fac aia și ailaltă, mă revolt, nu vreau să le fac, apoi mă critic pentru că nu fac ceea ce trebuie…și de la capăt).
Prin toate aceste gânduri, eu îmi creasem un mecanism prin care urmăream să fiu văzută, acceptată, iubită, să primesc atenție, să aparțin. Așa credeam eu că voi obține toate acestea. Dacă voi fi destul de bună, în sfârșit nu mă voi mai simți singură în interiorul meu (pentru că în realitate nu eram singură) și nici neadecvată.
În fapt, urmărirea perfecționismului este o armă contra vulnerabilității. Contra a nu mai simți emoții greu de dus precum rușinea, singurătatea, tristețea, durerea, anxietatea. Emoții care sunt firești, de altfel, și ele, la rândul lor corelate cu diverse gânduri. Însă, care, dacă nu sunt procesate și trăite la vremea lor, se adună acolo în interior, se fac ditamai guguloiul cu greutate, și ies la iveală, supurând mereu.
Brene Brown, cercetătoare a emoțiilor precum rușinea, și autoare de origine americană, scrie în cartea sa „Curajul de a fi vulnerabil”: