RELAȚII ARMONIOASE

Recunoștința, lentila magică prin care ne privim viața

Studiile arată că practica recunoștinței contribuie la starea noastră de bine, atât emoțională, cât și fizică și are efecte pe termen lung.

Orice mic gest de apreciere contează pentru creier și se capitalizează în interiorul nostru. Ca și dobânda la depozitele bancare. Mic cu mic, se face mare.

Astfel, crește reziliența la stres și la întâmpinarea situațiilor grele.

De asemenea, emoția recunoștinței este una cu ajutorul căreia îți poți aduce lin coerență și aliniere între minte și inimă, acționând în viața ta cu armonie și din echilibru intern.

CUM M-A GĂSIT RECUNOȘTINȚA

Am experimentat deseori cum recunoștința vine și parcă transformă totul în magie, în mine și în jurul meu. Anul trecut, la începutul pandemiei, ne-am izolat la malul mării. Unde m-a găsit practica recunoștinței, în fiecare dimineață, la răsărit. Plaja goală, marea strălucitoare în lumina dimineții, primele raze de soare ridicându-se la orizont…simțeam cum mă cuprinde sentimentul de plin, de conectare cu tot ceea ce este, cu natura, cu oamenii, cu viața însăși. O mulțumire profundă despre unde am ajuns pe calea mea, în viața mea, pentru toți oamenii care au contribuit la călătoria mea. Pentru acest moment în care pot să fiu pe plaja goală, să văd soarele și să aud valurile mării.

După astfel de dimineți pline de recunoștință și apreciere pentru viață, zilele mi se așază altfel. Am mai mult spor și eficiență în proiectele mele, mă bucur să fac cu ai mei din familie activități. Se întâmpla să mai cad în butoiul cu melancolie…însă, pot ieși mai ușor și mai lin decât în trecut.

Acum nu mai locuiesc aproape de plajă. Nu am mai prins atât de multe răsărituri care să-mi stimuleze, din exterior, starea de recunoștință. Însă ea s-a sădit în mine, ca și experiență internă. Și îmi este ușor acum să mă reconectez la ea și să mă uit la viața mea prin lentila care-mi arată în prim plan ceea ce funcționează.

DOVEZI ȘTIINȚIFICE

Robert Emmons este profesor de psihologie la Universitatea din California, Davis, și a dedicat mare parte din activitatea sa studiului efectelor recunoștinței. Una dintre cercetările sale arată că, atunci când ne centrăm atenția pe ceea ce funcționează în viețile noastre, mici chestii – de exemplu, am găsit loc de parcare în centrul orașului sau mi-a oferit cineva locul la coadă, la supermarket – versus ceea ce nu funcționează, există beneficii pe mai multe planuri.

Fizic, participanții la studiu au constatat îmbunătățirea sistemului imunitar, scăderea tensiunii, îmbunătățirea calității somnului.

Psihologic, oamenii au experimentat mai multă bucurie, optimism, plăcere de a trăi, vitalitate.

Social, ei au observat că se simt mai puțin singuri și izolați, având mai multă compasiune și generozitate față de ceilalți.

De asemenea, emoția recunoștinței are darul de a aduce coerență între minte, inimă și corp, astfel încât întregul nostru sistem să acționeze în armonie. Corpul fizic, mintea și sufletul ne sunt aliniate și putem astfel acționa, într-un mod holistic, care ne servește cel mai bine, în fiecare moment.

 

În 1991, Dr. J. Andrew Armour de la Universitatea din Montreal, neurocardiolog și cercetător, a descoperit că inima are propriul său „mic creier” sau propriul său sistem nervos, compus din 40.000 de neuroni similari cu cei din creier. Astfel, inima și organele interne transmit mai multe mesaje creierului decât viceversa.

Aducând coerență între cele două organe, inimă și creier, practic putem gestiona anxietatea, stresul, durerea, provocările, tensiunile interne, echilibrându-ne organismul cât și energia și revenind la stare de liniște, pace interioară, mentalul și emoționalul.

HeartMath Institute, fondat în 1991, în SUA, lucrează cu ajutorul tehnologiei și a cercetătorilor din domeniu, pentru a aduce coerență în sistemele noastre mental, emoțional și fizic, prin alinierea acestora cu înțelepciunea naturală și intuitivă a inimii.

Am avut ocazia să testez un dispozitiv Inner Balance de la HeartMath și să experimentez intrarea și ieșirea din coerența internă. Cel mai ușor mi-a fost să îmi aliniez inima și creierul cu ajutorul practicii recunoștinței. Adică, închizând ochii, am putut să mă învălui cu un sentiment de recunoștință, conectându-mă cu acele aspecte sau persoane din viața mea pentru care am apreciere.

EXPRIMAREA RECUNOȘTINȚEI

La starea noastră de bine contribuie mulți oameni. E minunat să simți recunoștința în interiorul tău. Și poate să fie conectant și să multiplice starea ta de bine atunci când îți exprimi aprecierea către aceia care au contribuit la cum te simți tu. Permiți fluxului de energie să circule între voi, între inimile voastre și, probabil că vei contribui și tu la starea de bine a  celeilalte ființe. Este cineva căruia nu îi place să primească apreciere? Sinceră, din inimă. Cu inima deschisă?

Ca să te asiguri că mesajul tău ajunge la celălalt așa cum pleacă de la tine, cum ar fi să exprimi ceea ce este împlinit în interiorul tău, stimulat de ceea ce a făcut cealaltă persoană?

CUM POȚI FACE ASTA?

În primul rând verifică-ți intenția, căci ea ajunge la celălalt, dincolo de cuvinte. Exprimă aprecierea doar cu scopul de a celebra nevoile împlinite la care acest om a contribuit.

Apoi,

  1. Fă referire la ceva specific, ceva ce ai observat că a făcut sau a spus celălalt și ți-a îmbogățit viața.
  2. La ce nevoi ale tale importante a contribuit gestul acestui om? Această listă cu nevoi te poate ajuta să le identifici pe ale tale.
  3. Spune-i și cum te simți legat de acțiunea pe care a făcut-o această persoană. Poți consulta lista sentimentelor când nevoile ne sunt împlinite, ca să exprimi cât mai clar ce emoții s-au stârnit în tine.

De exemplu, îi pot spune unei colege care ajunge mai devreme la birou și pregătește cafeaua pentru întreaga echipă “Când ajung la birou și găsesc cafeaua caldă, nevoile mele de grijă, ușurință și de relaxare sunt împlinite. Mă simt recunoscătoare, suprinsă și atinsă. Cu cafeaua deja pregătită, ne putem începe ziua cu mai multă relaxare și spor!”.

EFECTELE RECUNOȘTINȚEI ÎN RELAȚII

Am observat că spunând ceea ce apreciez în relațiile apropiate, cu oamenii dragi, ajută la crearea unei baze mai solide între noi. Parcă este un adeziv cu ajutorul căruia consolidez cărămizile încrederii, bunăvoinței, siguranței, armoniei, reciprocității în aceste relații.

Iar când lucrurile în relație nu merg și ajungem la conflicte, ne este de folos faptul că avem în tolbă această practică a aprecierii între noi. Pentru că ne primim și pornim la drum în rezolvarea conflictului cu bunăvoință și cu încredere în bunele intenții ale ambelor părți.

 

În loc de încheiere, te invit la o meditație de conectare cu recunoștința cu intenția de a-ți oferi clipe de recentrare, de armonie și pace interioară.

Cu drag și mulțumire, îți urez zile line!

HAI SĂ VORBIM
Localizare
Fii conectat