“Când îți este greu, nu face nimic. Doar respiră!” mi-a spus de multe ori terapetul și formatorul meu în regresie.
“Cum adică să nu fac nimic? Păi nu trebuie să caut rapid o soluție ca să scap de greu?!”.
Era complet contraintuitivă recomandarea lui. Care, ce să vezi? Funcționează.
Respirația profundă, la nivelul abdomenului, până se ridică buricul de plină ce e burta de aer, aceea te readuce în corp. Respirația la nivelul pieptului este mai superficială, de cele mai multe ori pe aceasta o practicăm, fără să fim conștienți de ea. Căci a respira este o funcție automată a minunatelor noastre corpuri.
Însă cea profundă, în abdomen, te coboară din gânduri. Te ajută să îți însoțești emoțiile grele. Uneori se transformă doar pentru că le vezi și trece senzația de greu.
De multe ori, te ajută să te recentrezi și să poți să dai atenție senzațiilor corporale, emoțiilor care rezonează în anumite părți ale corpului, nevoilor neîmplinite din acel moment, care-și fac simțită prezența prin corp și emoții.
Cu ajutorul respirației poți reveni în momentul prezent. Când îți zboară atenția de la ce se întâmplă în prezent, te deconectezi de la restul corpului și te identifici cu gândurile, care zboară ori spre trecut, prin judecăți, regrete, evaluări; ori spre viitor pentru care te poți îngrijora sau simți anxietate.
Îți sună cunoscut modelul?
Când percepi că te-a prins mintea în goana ei nebună, doar respiră. Până când simți că aerul îți umple abdomenul, buricul ți se mișcă înainte și înapoi, în timp ce umerii îți rămân relaxați.
Astfel îți readuci atenția în corpul tău, în momentul prezent. Acolo unde îți este atenția, este și toată energia ta.
Unde crezi că e mai bine “cheltuită” energia? Gândindu-te la trecut sau îngrijorându-te pentru viitor? Sau în aici și acum, unde poți vedea ce este important pentru tine și poți acționa?
PRIM AJUTOR ÎN CAZ DE FURIE
Respirația profundă este și un instrument de prim ajutor în caz de furie, emoție puternică provocată deseori de gânduri că cineva face ceva care ne încalcă valorile noastre importante. Și de această dată, revenirea în momentul prezent, prin respirație, ajută.